Фумігація зернових запасів: що це, наскільки важливо, сценарії проведення

1 червня 2021

Завдання фермерських господарств по вирощуванню зернових культур - забезпечити належні умови для вирощування, збору і зберігання врожаю. Фумігація зерна відноситься до заходів захисту хлібних запасів від шкідників під час транспортування, сушки і складування.

У чому важливість фумігації

Боротьба з шкідниками зерна починається на полі і закінчується в складських приміщеннях. Якщо насадження можна побризкати, то складені засіки обробити рівномірно зовнішнім впливом неможливо. Необхідні пестициди, які легко закласти в шар запасів.

Комахи не просто неприємні, вони шкідливі. Здатні переносити численні інфекції, руйнувати структуру зерна, тим самим приносити значну шкоду аграріям. Боротьба з шкідниками зерна при зберіганні і транспортуванні - обкурювання тари і приміщень.

Незважаючи на походження слова «фумігант» (лат.fumus - дим), препарат не є димом. Суспензії дрібних часток димоподібних складів і туманів осідають на поверхні продукту і залишаються на поверхневих шарах. Якісний фумігант ж в газоподібному стані залишається надовго, потрапляють до органів дихання комах і гризунів.

Препарати не належать до інсектицидів залишкової дії, після дегазації випаровуються з зони обробки. Тому зараження шкідливими організмами може повторитися. Потрібно ретельно стежити за станом хлібних запасів, адже своєчасна фумігація зернових складів стане запорукою гарного прибутку.

Процес фумігації: особливості

фумигация зерна Комплекс заходів по знищенню мікроорганізмів і комах в запасах зернових культур іншими словами називають газація зерна або хімічна дезінсекція. Все через діючі речовини, що застосовуються в газоподібному стані.

Щоб зібраний урожай не зіпсувався, склади, елеватори, ангари перед завантаженням сипучого вмісту піддають додатковій підготовці. Фумігацію проводять періодично, адже для інсектицидів характерний певний термін дії на об'єкті. Аерозольне або газове розпорошення, закладка таблетованих препаратів з їхньою подальшою експозицією мають вагомі переваги:

  • рівномірно розподіляють діючу речовину всією товщею зерна;
  • фумігант проникає у важкодоступні місця;
  • фумігація зернових - це ефективна боротьба з різнорідними гризунами хлібних запасів за рахунок дифундування на значні відстані;
  • тривалий термін дії;
  • швидка втрата токсичності при провітрюванні (наприклад, в трюмах суден препарати діють кілька днів, а після відкриття вентиляційних клапанів відбувається дегазація).

Сучасні виробники пропонують фуміганти твердої фракції, які під впливом певного тиску і температури переходять в газоподібну фазу. Водночас досягається летальна концентрація отрутохімікатів для конкретного шкідливого мікроорганізму.

Види фумігантів

Фумігація зерносховищ, насипних ангарів, елеваторів, розфасованих запасів здійснюється препаратами 3 основних груп:

  1. Речовини низької точки кипіння. До їхнього складу входять ціаністий водень, бромистий метил. При помірній або кімнатній температурі перетворюються в газ. Зберігаються в герметично запаяних балонах під тиском.
  2. Склади з високою точкою кипіння.
  3. Препарати твердої фракції (порошки, таблетовані форми). Фосфід магнію і алюмінію при контакті з повітрям певної вологості виділяють фосфористий водень - фосфін. Це безбарвний отруйний газ летальної дії на шкідливих комах і гризунів. Щоб не було передчасного контакту і розпаду на діючі речовини, таблетки зберігаються в запаяних алюмінієвих флягах.

Фумігація складів зерна спочатку передбачає підготовку приміщень до насипу запасів. Для цих цілей відмінно підходить генератор диму Актеллік британського виробництва. Діюча речовина - піріміфос-метил в оптимальній концентрації.

Димові шашки Ціпекс вітчизняного виробництва теж стануть альтернативним методом боротьби з шкідливими комахами хлібних злаків. Обкурювати порожні приміщення, тари, контейнери, вагони шляхом підпалу шашок.

Як боротися з довгоносиком в зерні, який препарат підібрати під площу ангара, товщу насипу, не з чуток знають фахівці PESTCO. Компанія застосовує ефективні методи боротьби з гризунами та комахами, в арсеналі професіоналів краща хімія та обладнання.

Замовити послуги ви можете недорого, а отримати комплексний підхід до заощадження хлібних запасів. Відгуки задоволених клієнтів є цьому підтвердженням. Фахівці застосовують поверхневі закладки, коротке і глибоке зондування фумігантів. Метод впливу вибирається індивідуально під тип складських запасів (розсип, у мішках тощо). Тут точно підкажуть оптимальний спосіб обробки з урахуванням усіх санітарних норм і вимог.

Дератизація Дезінсекція Дезінфекція Фумігація Дезінсекція Агро

Популярна продукція