Профілактична дезінфекція, її завдання і методи

11 вересня 2020

У сучасному суспільстві все частіше приділяється увага заходам, спрямованим на усунення виявлених патогенів та попередження поширення тієї чи іншої інфекції при відсутності епідемічного вогнища. До таких заходів відноситься профілактична дезінфекція, вона проводиться в місцях ймовірного скупчення збудника, в безпосередньому оточенні хворого або людини, що виділяє бацили. В першу чергу це місця громадського користування, лікувально-профілактичні установи, підприємства харчової промисловості, вокзали і аеропорти, торгово-розважальні центри, навчальні заклади, транспорт та інші об'єкти.

профілактична дезінфекція

Світу вже відомі смертельні епідемії, серед яких: епідемія юстиніанової чуми в 541 році, яка забрала до 50 млн жителів; іспанський грип, який в останні місяці Першої світової війни забрав життя 75 мільйонів людей; кілька пандемій холери, що прокотилися з 1817 до 1860 року і забрала життя близько 40 мільйонів людей. Саме тоді вже почалися з'являтися перші препарати для осередкової дезінфекції та розроблялися інструкції і правила щодо їх застосування. Згодом пріоритетну роль зайняла профілактична дезінфекція, вона і досі проводиться, як запобіжний захід за відсутності захворювання.

Завдання дезінфекції та регламентуючі документи

У профілактичної дезінфекції важливі цілі:

  1. Своєчасно попередити поширення збудника інфекції;
  2. Забезпечити безпечні умови для життєдіяльності людини.

Проведення заходів з профілактичної дезінфекції регулюють нормативні документи відповідно до закону України «Про забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя населення» від 24 лютого 1994 року. Загальне керівництво дезінфекційними заходами покладається на господарські організації, службовці самі виконують всі роботи з дезінфікуючими засобами. Але можна залучати санітарно-епідеміологічні служби та особи згідно з цивільно-правовим договором. Вони повинні володіти необхідною кваліфікацією і мати вік від 18 років. Всі використовувані засоби повинні мати декларацію про відповідність, інструкцію по застосуванню і свідоцтво про державну реєстрацію.

Методи профілактичної дезінфекції

Методи профілактичної дезінфекції

Механічний. Він полягає в очищенні механічним шляхом всіх поверхонь, повітря, води, фільтрація води і повітря, прання текстильних виробів та інші заходи.

Хімічний. Він передбачає використання хімічних препаратів з дезінфікуючою дією, які підбираються з урахуванням їх ефективного впливу на той чи інший вид хвороботворних організмів і руйнування токсинів. Тут доцільно використовувати спиртовмісні і хлорвмісні засоби, перекису водню та інших речовин. Обробку проводять шляхом протирання, зрошення, засипання і замочування.

Фізичний. При даній технології обробку проводять високими температурами (проколювання, спалювання, кип'ятіння) або під дією ультрафіолетового випромінювання (УФО).

Біологічний. Це екологічно обгрунтований метод, основою якого є використання антагонізму різних видів мікроорганізмів. Найчастіше його застосовують для знищення синьогнійної палички, стафілококів, черевнотифозних бактерій, які знаходяться в стічних водах, сміттєпроводах та інших відходах промисловості.

Вимоги до засобів дезінфекції

На сьогоднішній день Міністерство охорони здоров'я України дозволив використовувати більше як 200 препаратів, які мають сертифікати. Вони можуть бути представлені у вигляді таблеток, порошків, рідин, спреїв, концентратів, всіх їх ви знайдете на нашому сайті. Головними критеріями при виборі засобу є:

  • Висока ефективність, цільовий і швидкий вплив;
  • Безпека для людей і навколишнього середовища;
  • Їх вибір повинен залежати від сумісності з оброблюваною поверхнею;
  • Можливість вести контроль концентрації при приготуванні робочого розчину.

Якщо вам необхідно провести профілактичну дезинфекцію, ви можете замовити наші послуги або придбати необхідні засоби дезінфкеції на нашому сайті.

Дератизація Дезінсекція Дезінфекція Фумігація Дезінсекція Агро

Популярна продукція