Для чого потрібна ефективна дератизація на підприємствах?

17 липня 2020

Будь-яка організація у своїй роботі має керуватися чинними медико-біологічними вимогами і санітарними нормами якості, тому регулярно проводити комплекс заходів, спрямованих на знищення мишей, щурів, полівок та інших видів гризунів. Особливо це стосується підприємств громадського харчування, торгівлі, харчової промисловості, молочної, м'ясної та птахопереробної галузі, забійних пунктів, зерносховищ та інших компаній, що здійснюють сільськогосподарську діяльність. У них дератизація є невід'ємною частиною виробничих процесів так, як дозволяє забезпечити належні умови роботи для співробітників і захистити продукцію від мишоподібних гризунів під час переробки, транспортування і зберігання.

Це сіре братство, яке має відмінні фізичні дані (швидкість пересування щури досягає 10 км\год), вміє плавати, стрибати і навіть переносити високий рівень радіації, здатне знищувати на своєму шляху великі запаси продуктів, зернові, предмети побуту, електричну проводку, завдаючи шкоди на мільйони. Але, найстрашніше те, що вони є переносниками небезпечних хвороб. Харчовим, контактним шляхом зараження або через укуси вони здатні передавати висипний тиф, чуму, токсоплазмоз, лептоспіроз, содоку, вражати судини, лімфатичні тканини, нервову систему.

Хто проводить професійну дератизацію?

Професійну дератизацію повинна проводити спеціалізована служба, яка суворо дотримується чинних нормативів і вимог Закону України "Про захист населення від інфекційних захворювань" № 1645-11 від 06.04.2000 та яка впровадила в свою практику систему HACCP, що дозволяє здійснювати регулювання чисельності проблемних біологічних видів шкідників, керувати якісним складом їх популяції, проводити винищувальні роботи.

Які засоби використовуються при дератизації?

Грамотно проведена операція включає цілий ряд винищувальних і профілактичних заходів, спрямованих на створення несприятливих умов для гніздування і розмноження роду гризунів сімейства мишачих, проникнення їх в середину приміщення. Найефективнішими в цій боротьбі є винищувальні заходи наступних типів:

  • Хімічний метод, який передбачає використання швидкодіючих і довготривалих препаратів ратицидів (отрути). Вони більш поширені і дають хороший результат. Діють в складі харчових приманок, у вигляді порошку для обробки шляхів слідування гризунів, їх нір і місць скупчення. Речовини в газоподібному стані використовуються для знезараження елеваторів, складів, судів;
  • Механічний спосіб боротьби з гризунами забезпечується шляхом використання різних знарядь лову. Розділити їх можна на " ловити на живця" і вбивчі механізми,які  можуть використовуватися в комплексі з хімічними способами або як окремі методи боротьби. Це можуть бути клейові пастки, пастки, принади-контейнери, відлякувачі, дугові капкани. Хочеться відзначити, що механічні засоби застосовують для проведення аналізу динаміки чисельності синантропних гризунів, їх щільності заселеності та визначення результату проведених дератизаційних робіт;
  • Біологічні прийоми боротьби з пацюками і мишами, які передбачають використання біологічних препаратів (бактеріальні культури), вони викликають смерть тварин. Таке рішення використовують вкрай рідко і на обмежених ділянках, як правило це буває ранньою весною, коли чисельність ссавців досягає максимальних рекордів.

Дотримання всіх вимог і санітарних норм, своєчасне проведення профілактики і винищення гризунів дозволить забезпечити будь-якому підприємству епідеміологічну та епізоотичну безпеку, виключити можливе зараження і економічний збиток. А допомогти вам в цьому зможе компанія "PESTCО". Ми використовуємо тільки сертифіковані засоби, які безпечні для людини.

Дератизація Дезінсекція Дезінфекція Фумігація Дезінсекція Агро

Популярна продукція