Що робити, якщо вкусив кліщ

7 квітня 2022

Кліщі - дрібні кровососні членистоногі, що складаються з двох сімей - іксодових ("жорстких" кліщів) і аргасових ("м'яких" кліщів), кожне з яких включає різні роди та види. Кліщі є основними переносниками таких небезпечних для людини захворювань, як енцефаліт, хвороба Лайма, поступаючись лише комарам. Найчастіше небезпечний не сам кліщ, а токсини в слині, які передаються через укуси.

Дослідження показують, що активність кліщів зазвичай має сезонний характер. Пік активності спостерігається із середини весни до середини літа. Найчастіші місця укусів кліщів – пахви, пах, поперек, живіт. Кожен повинен знати, що робити, якщо вкусив кліщ, щоб правильно обробити рану і мінімізувати ризик зараження.

Як видалити кліща зі шкіри

как обработать рану после клещаУ багатьох випадках укус кліща не супроводжується больовими відчуттями. Тому кліщ, що застряг у шкірі, може тривалий час залишатися непоміченим. Симптоми укусу починають виявлятися за кілька годин. До них відносяться почервоніння та свербіння у місці укусу, сонливість, ломота в тілі, нудота, підвищення температури, головний біль.

У випадках, коли укусив кліщ, що робити потрібно знати, щоб мати можливість швидко надати необхідну допомогу в домашніх умовах. При виявленні кліща обов'язковим є використання засобів захисту (рукавички, серветки, тканина), які можна купити дешево та завжди мати під рукою в домашній аптечці. Це необхідно для запобігання попаданню зараженої слини на руки, яка може проникнути в кров через мікротріщини.

При видаленні кліща зі шкіри слід врахувати кілька нюансів:

  • Запитуючи, що робити, якщо вкусив кліщ, для захоплення кліща використовують щипці, пінцет або нитку.
  • Слід змочити ватний диск антисептиком та обережно протерти шкіру навколо кліща.
  • Необхідно захопити кліща біля основи голови пінцетом або щипцями, повільно обертаючи навколо своєї осі.
  • При використанні нитки її зав'язують у вузол максимально близько до хоботка, витягуючи кліща шляхом підтягування вгору та в сторони.
  • При витягуванні важливо не відірвати голову чи інші частини тіла, тому слід уникати різких рухів.
  • У жодному разі не потрібно тиснути на черевце, щоб не спровокувати викид більшої кількості слини.

Якщо дитину вкусив кліщ або дорослого, місце укусу необхідно ретельно обробити м'яким дезінфікуючим засобом. Протягом кількох днів слід спостерігати реакцію на укус, щоб переконатися у відсутності симптомів зараження енцефалітом. Після вилучення обов'язково вимити руки, очистити всі використані інструменти антисептичним розчином.

Що робити, якщо голова кліща залишилася під шкірою

Відрив голови кліща - одна з небезпек при некоректному видаленні, з якою можна зіштовхнутися, не знаючи, що робити, якщо кліщ вп'явся в шкіру. За відсутності можливості найближчим часом звернутися до фахівця, головку кліща слід спробувати витягти самостійно.

Найбільш ефективні кілька способів:

  • Якщо під шкірою разом із головою залишилася частина тіла, можна скористатися пінцетом. Пінцет затискають максимально близько до основи тіла, виконуючи рухи, що нагадують викручування. Напрямок викручування може бути будь-яким, але не слід його змінювати.
  • Якщо залишилася тільки голова, її видаляють як скалку гострою голкою. Голку слід попередньо продезінфікувати спиртом або антисептичною рідиною.

Як обробити рану після укусу кліща

Якщо ви не знаєте, як обробити рану після кліща, слід врахувати, що лікування укусів кліщів включає використання спеціальних засобів, які можна замовити недорого в інтернет-магазині.

Після вилучення кліща слід обробити шкіру декількома методами:что делать если клещ впился в кожу

  • Шкіру навколо рани протирають спиртовмісним антисептиком.
  • Прикладання льоду до місця укусу знімає біль, свербіж та набряк.
  • Мазі з антибіотиками усувають місцеві симптоми, що виникли внаслідок укусу.
  • Антигістамінні препарати допомагають зменшити свербіж на шкірі.
  • Мазі-стероїди для місцевого застосування допомагають зменшити почервоніння та свербіння.

Профілактика укусів кліщів

Для зниження ризику зараження хворобами, що переносяться кліщами, необхідно якнайшвидше витягти комаху з організму. Вилучення протягом 24 годин значно знижує ймовірність зараження.

Після вилучення кліща має сенс зберігати його в щільно закритій банці з прикріпленою до неї липкою запискою або в невеликій коробочці всередині холодильника з метою направлення до лікаря для подальшого обстеження на виявлення збудників. Профілактика після укусу кліща передбачає обробку рани спеціальними засобами. Надалі необхідно стежити за симптомами. Симптоми енцефаліту у вигляді лихоманки, ознобу, головного болю, нудоти, блювання, порушення координації з'являються здебільшого приблизно через тиждень після укусу.

З метою профілактики кліщів слід використовувати ефективні засоби для відлякування кліщів з хорошими відгуками, які можна замовити в інтернет-магазині «Pestco» за вигідною вартістю. У сезон активності кліщів слід уникати відвідування місць їх скупчення і носити закритий одяг, що запобігає контакту кліщів з тілом. Для додаткового захисту використовують спеціальні препарати, наприклад, Ципертрин, для обробки одягу з метою відлякування кліщів.

Дератизація Дезінсекція Дезінфекція Фумігація Дезінсекція Агро

Популярна продукція