Боротьба із зерновою міллю

7 вересня 2020

Зернова міль, як і інші види комах, часто є причиною пошкодження врожаю зернових, вони поширені в зерносховищах повсюдно і з неймовірною швидкістю знищують чималі запаси кукурудзи, гречки, пшениці, жита, рису, борошна та інших культур. Перебуваючи в крупах, самки зернової молі відкладають яйця в великих кількостях, личинки при цьому проходять стадію від гусениці до метелика. Ці комахи здатні заразити шар зерна глибиною до 20 см, а протягом 6 місяців знищити половину резерву сховища, залишаючи порожні порожнини зерна, в одній частині якої розміщується гусениця, а в другій - її екскременти. Заражене зерно потрапляє в будинки і квартири навіть охайних господинь, тому ліквідацію молі потрібно починати відразу ж при їх виявленні.

Народні методи боротьби з зерновими шкідниками

Позбутися від шкідників можна кількома способами, серед них особливе місце займають натуральні засоби: ефірні масла, засушені листя лаванди і тютюну, апельсинові скоринки, лавровий лист, який розкладають поруч з культурами. Часто використовують борну кислоту, з неї роблять спеціальні пастки, змішуючи кислоту і борошно в пропорції 1 до 3. Цей народний спосіб впливає на личинок, до того ж він може бути ефективним в невеликих приміщеннях і в разі, коли міль вперше з'явилася в вашому домі і в невеликій кількості. При масовому виявленні, крупи краще викинути.

Не слід забувати і про профілактичні заходи, під час яких запаси продуктів періодично перевіряються, просушуються або проходять процес заморожування.

Професійна боротьба із зерновою міллю

Перераховані вище заходи жодним чином не підійдуть для елеваторів, комор, зернопереробних підприємств та інших місць, де зберігаються величезні обсяги зернових. Вони не раціональні і не ефективні. В даному випадку необхідно використовувати хімічні речовини, що використовуються для обробки як приміщень, так і тари, інвентарю, транспорту та обладнання перед закладкою зерна і знищення комах-шкідників, які вже потрапили в зерно.

Професійно боротися з амбарною міллю можна наступними технологіями:

  1. За допомогою обприскування, коли рідкі отруйні препарати розпорошують з аерозольного балончика;
  2. Використання димових шашок;
  3. Фумігація (газація) з використанням високотоксичних коштів в газоподібному формі в летальній для шкідників концентрації. Фумігантів повинні робити тільки навчені люди, вони правильно визначать дозування діючої речовини, розрахують його експозицію і професійно видалять залишки фумігантів.

Дані роботи здатні вирішити проблеми на елеваторах і зерносховищах великих агротрейдерів, а також на об'єктах середнього і малого бізнесу, що займаються переробкою хлібних культур, виробництвом продукції з бобових і борошна. Професіонали працюють і на транспорті, що рухається, обробляють конвеєри при пересипанні зерна, фасовану продукцію.

Дератизація Дезінсекція Дезінфекція Фумігація Дезінсекція Агро

Популярна продукція